”Jaha, var börjar vi?!”

Home / Vardagen / ”Jaha, var börjar vi?!”

uppsats-kollage

I början av november satt vi i ett klassrum och fick information om våra kommande 10 veckor. 10 veckor av uppsats-skrivande. Efter någon timmes information släpptes via fria. Tankarna snurrade: ”jaha var börjar vi?!”. Vi började med att leta reda på vår handledare som vi inte hade en aning om vem det var. Sedan var det bara att börja läsa teorier. Vet inte hur mycket vi läste och letade men allt kändes ganska hopplöst ett tag. På något sätt lyckades vi ändå sy ihop vårt teorikapitel med mycket bra forskning. De andra sidorna löpte på, självklart stötte vi på problem under vägen men lyckades ändå ta oss vidare. Vissa dagar gick bättre än andra.

Jag och min uppsats-kompanjon Maja hade lika inställning i många lägen, de dagar som det kändes hopplöst försökte vi skriva ett tag men när det inte gick gjorde vi något roligt istället för att nästa dag ta nya tag, detta funkade för oss. Maja och jag låg hela tiden bra till i tid eftersom vi jobbade på bra, det gjorde att vi kunde unna oss vissa dagar med annat än att skriva.

Vi spenderade oerhört mycket tid i biblioteket när vi skrev, vi hittade vår favoritplats på planet högst upp i biblioteket. Där kunde vi se ut över de andra planen och de andra studenterna. Under tiden vi skrev uppsatsen insåg jag även att jag aldrig under hela min studietid lånat en enda bok på skolans bibliotek. Jag har lyckats hitta det mesta på stadsbiblioteket vilket har underlättat då det ligger närmare mig än vad universitetet gör. Vissa dagar satt vi och pluggade på vårt favoritställe Espresso house, men även House of Melkers fick besök av oss och våra datorer som vi troget släpat på i princip varje dag under 10 veckor haha.

När vi i mitten av januari lämnade in vår uppsats för bedömning var vi osäkra på hur det skulle gå. Både jag och Maja ställer höga krav på oss själva och i alla fall jag känner alltid att allt går att göra bättre. Till slut måste man dock nöja sig för tillslut börjar man överanalysera det man skrivit vilket alla gånger inte är det bästa. Så vi lämnade in och räknade med några kompletteringar då vi hört från tidigare studenter att man vanligtvis inte får godkänt direkt på vår fakultet.

Seminariet ägde rum den 21 januari och det var då bedömningen kom. Tre uppsatser behandlades under seminariet. När de var dags för oss att få vår bedömning var jag jättenervös, jag antecknade allt som examinatorn och opponenten tog upp så vi skulle ha det lättare vid kompletteringen. MEN när de sagt det de hade att säga och det var dags för betyget säger vår examinator att vi har minst godkänt. Vilket innebar att om vi gjorde en bra opponering så fick vi VG på uppsatsen. Sen lämnade vår examinatorn rummet för att en annan lärare skulle va examinator på den sista uppsatsen. Vi fick dock sitta och vänta 45 minuter innan den nya examinatorn kom. Opponeringen kändes sådär när vi pratade, så vi var osäkra på hur de skulle gå, men 5 minuter efter vi lämnat rummet får vi ett mail från vår examinator: Blir VG! Bra jobbat!

Den lyckan vi kände när mailet kom är obeskrivlig. På kvällen gick vi ut med tre andra från klassen som också fick VG på uppsatsen och firade. Det blev middag på Casanova följt av en drink på Tempel-hörnet. Vi gick dock hem tidigt, jag var väldigt trött eftersom vi haft vårt seminarium på eftermiddagen precis innan vi gick ut och åt. De andra hade däremot haft seminariet dagen innan så de hade nog hunnit vila upp sig lite mer.

Kan nu när hela arbetet är klart säga att det till en början kändes hopplöst men jag är så himla glad att vi kämpade oss igenom uppsatsen. Att vi dessutom lyckades få ihop en grym uppsats är ett stort plus i kanten. Nu äntligen kan jag säga att jag gjort klart min utbildning och har nu en examen i Medie- och kommunikationsvetenskap. Jag är glad och stolt över mig själv att jag tagit mig igenom utbildningen med genomgående bra resultat. Jag har haft en stark drivkraft genom hela utbildningen som dessutom gjort att jag lyckats bli klar ett halvår tidigare än planerat. Jag har läst extra kurser under hela utbildningen för att klara av detta och det är också något jag är oerhört stolt över att jag klarat av.

Om någon är nyfiken att läsa vår uppsats finns den att ladda ner här: Sant eller falskt på sociala medier: En kvalitativ studie om unga vuxnas åsikter, beteenden och attityder kring källkritik och nyhetsspridning på Facebook.


Under hela uppsatsen tog jag bilder och spelade in lite filmer, jag klippte ihop det till en liten film.